Do zamrzlého Mongolska za záchranou lesů

8. 3. 2022 -

Vyzkumníci MENDELU se vrhli do zamrzlého Mongolska za záchranou lesů. Výjezd byl uskutečněn zejména kvůli předvýběru vhodných ploch pro projekt STREAM.

Kontrola výzkumných ploch, které byly na pozemcích družstva Domogt Shariin Gol založeny MENDELU ve spolupráci s mongolskými univerzitami v roce 2019.

Zimní Mongolsko, to jsou především třeskuté mrazy a ledový vítr. Zejména v noci teplota běžně klesá hluboko pod -20 °C, a i přes den jsou teploty blížící se alespoň k nule poměrně vzácné. I přes krutou zimu je vzhledem k aridnímu klimatu sněhu málo a vzduch často dusí prach zvířený z cest vyjetých stepí a smog pocházející z vytápění domácností. Ačkoliv se situace ohledně kvality ovzduší ve zdejších městech v posledních letech výrazně zlepšila, Ulánbátar stále patří v zimním období mezi jedno z nejvíce znečištěných měst světa.

Výjezd byl zahájen formálními schůzkami právě v Ulánbátaru. Po krátké aklimatizaci proběhlo setkání týmu LDF s mongolskými členy mezinárodního univerzitního konsorcia vedeného MENDELU na National University of Mongolia (NUM). Přítomni byli zástupci NUM a German Mongolian Institution for Resources and Technology (GMIT). „Cílem jednání bylo vyjasnit si aktivity mongolských partnerů v rámci projektu STREAM. V obdobném duchu probíhala další jednání v sídle German Agency for International Cooperation (GIZ), se kterou MENDELU na projektu primárně spolupracuje v rámci lesnické sekce,“ uvedl hlavní řešitel projektu Antonín Kusbach. Jednací den byl zakončen návštěvou české ambasády spojenou s poděkováním velvyslanci Jiřímu Brodskému za neutuchající podporu a propagaci aktivit MENDELU v Mongolsku.

Z Ulánbátaru se lesnický tým přesunul na sever, do západní části pohoří Khentii. Zde proběhla návštěva lesní školky družstva Domogt Shariin Gol, která byla vybudována díky českému lesnickému projektu v letech 2015–2018. http://forest4mongolia-cz.net/

V rámci návštěvy se uskutečnila také kontrola výzkumných ploch, které byly na pozemcích družstva založeny MENDELU ve spolupráci s mongolskými univerzitami v roce 2019. 

 https://www.mzv.cz/ulaanbaatar/cz/obchod_a_ekonomika/hlavni_ukazatele_mongolske_ekonomiky/vedci_mendelovy_univerzity_se_vice.html

Další etapa výjezdu byla zaměřena na výběr lesních ploch pro demonstraci lesnického hospodaření v lokalitách Yorro, Bugant a Tunchel. Rozlehlost Mongolska spolu s velmi špatnou kvalitou cestní sítě vyústila v každodenní náročné několikahodinové přejezdy. Spolu s výběrem ploch pro projekt STREAM probíhalo také stahování dat z dlouhodobých měření, která naši vědci v Mongolsku realizují.

Ve zbývajících dnech čekal výzkumníky ještě výjezd do východní části pohoří Khentii, kterým završili svou letošní mongolskou misi.

Odkaz na článek: https://www.ldf.mendelu.cz/34928n-do-zamrzleho-mongolska-za-zachranou-lesu?fbclid=IwAR1xRnur0bAwKceIIubg0VEjNGxg_fmprOcyxIaNRrNm3YnBZxyM6eZQiG8