Konečně do Mongolska v rámci schváleného projektu

16. 1. 2022 -

Pobyt mi navíc začal řáděním paradentózy, tentokráte doprovázenou horečkou 38 a třemi nocemi nespání… Když jsem se ve chvílích úlevy po prášku pokoušel o nastartování internetu, tak se mi to podařilo jen na každý asi 50. pokus… 

Pobyt mi navíc začal řáděním paradentózy, tentokráte doprovázenou horečkou 38 a třemi nocemi nespání… Když jsem se ve chvílích úlevy po prášku pokoušel o nastartování internetu, tak se mi to podařilo jen na každý asi 50. pokus… Po marných pokusech známých v okolí (průvodce Huyga a kolega studujícív ČR Tuvšin), bylo voláno asi na 20 dalších čísel o radu. Nakonec musel přijít maník z placené služby – internetová pohotovost -, který musel konzultovat problém z mého počítače přímo s providerem netu. K tomu si musel, světe div se, oproti všem ujišťováním pana náměstka Bureše, že se mi nic nemůže stát, na můj notebook nainstalovat nějaký soft, který umožní tomu druhému vidět mou obrazovku. Nakonec nebyla chyba u mne, ale byl to jediný způsob, jak to zjistit a odstranit. To bych byl zvědavý, jak by to udělal, kdyby přijel a já zde měl zablokovanou služební mašinu. To bych byl asi dva měsíce bez netu…Dobrý, co, a to jsem tu v té chvíli byl teprve 24 hodin…

 

Volba Huygy, coby styčného důstojníka, byla si dobrá, zatím je to s ním SUPER. I Ťuvšin (kamarád jednoho lesáka z LF ČZU v Praze, který studoval ve Zlíně) se snaží být nápomocen.

 

V pondělí 18. jsem byl s Huygem na naší ambasádě, kde jsem poznal Lindu, naší přidělenou partnerku a pana Dobeše. Ten si vyslechl obsáhlou historii projektu a řekl, že se s tím seznámí, že byl několik dní v ČR… Škoda že jsem to nevěděl… Také mne informoval o tom, že za poslední 2 roky MNG strana nepodepsala ani jeden dokument o projektech s žádnou zemí a že ten člověk z MF, co má na starosti projekty se údajně o tomto našem projektu vyjádřil již dříve tak, že  je to náš projekt, tak ať si s tím poradíme sami. Paní velvyslankyně neměla na setkání čas.

 

19.5. jsem měl dvouhodinové jednání na MŽP (překládala Linda z angličtiny a byl tam i pan Dobeš), kde mi pan ředitel Banzdrach prvně ukázal vizitky Tomáše Krejzara a Patrika Mlynáře (náměstek ministra pro lesy) z MZe, se kterými se sešel minulý týden v New Yorku. Opět jsem se mu snažil vysvětlit, proč ne školku ve středním Mongolsku v rámci tohoto projektu. Na setkání byl i pan Gantulga z FRDC. V rámci svého vystoupení jsem prohlásil (taktéž i na dalších jednáních), že se nemohu vrátit z této cesty bez podepsaného memoranda a 2 smluv (Sharyngol, Darchan). V opačném případě, že projekt nebude realizován.

 

20.5. jsem měl schůzku s rektorem zdejší zemědělky, pod kterého byla přesunuta universita Darchan!!!!, který studoval v Brně. Říkal že o nás z loňska ví a že dohlédne na to, aby Darchanská fakulta našla prostředky na infrastrukturu školky. Odpoledne jsem se byl zorientovat ve zdejším autobazaru, kde jsou auta přivezená z Japonska.

 

21.5. přiletěl kolega Josef Střítecký.

 

22.5. jsme navštívili školku FRDC. Mají tam nějakou “asi” novou šéfovou, ale ten minulý mladík tam byl také. Konečně jsme viděli sklad osiva. Pomalu tam přesouvají laboratoř. Dva dny předtím jsem viděl v tom soukromém velkém skleníky totálně vytranspirovaných (= uschlých) desetitisíce sazenic borovice. To jsem tam byl s Huygem jen jako běžný zákazník z ulice… Se Stříťákem nás do skleníku již jako oficiální návštěvu nepustili, jelikož to údajně zakázal jejich šéf (asi pro ty mrtvé borovice). Jejich člověk nám ale poskytl mnoho informací a požádal o spolupráci a účast na případných workshopech. Proč ne. Odpoledne jsme pro inspiraci a informaci o zdejší situaci navštívili dvě firmy, které dělají dřevostavby a hotové je přivezou na místo a to 10 dnů od objednávky!!! (např. www.isohaus.mn )

 

V sobotu 23. jsme se přesunuli do Sharyngolu a Darchanu s tím, že snad “dospějeme” k nějakému jasnému stanovisku a závazku zaplatit infrastruktury školek a také, že kolega Josef potvrdí, nebo upřesní výběry školek. Darchnaský gubernátor je kamarád dalšího česky mluvícího Mongola, Cochta (kamarád navštíveného rektora v Ulánu…), který z Darchanu pochází a chtěl tam s námi i jet, ale nevyšlo mu to. Gubernátorovi ale volal a i jeho poradci, se kterým se také zná. Cocht umí perfektně česky, také studoval v Brně a to s červeným diplomem.

 

Do místa první školky u Sharyngolu s námi jel i starosta. Místo upřesněno. Starosta říkal, že může pomoci s plotem, ale ne s budovami, že o nich jedná s MŽP, resp. že řešit budovy sám, je až poslední varianta a že musí nejdříve vyzkoušet ty ostatní. Ve čtvrtek 28.5. jede na jednání s novou ministryní MŽP. Asi nás tam také přizvou.

 

V Darchnau dne 25. jsme se sešli u gubernátora se všemi partery (Paní Oyuntuya, starosta Sharyngolu, rektor university Darchan). Gubernátor prohlásil, že projekt je jedinečný pro celou provincii a že se jej nevzdají. Nemá ale peníze pro rok 2015, ale “nějak se to zařídí”. Odpoledne bylo setkání s vedením Zemědělské asociace (také dělá projekt s Člověkem v tísni placeným z ČRA) a se zástupcem MŽP v Darcahnu. Je to absolvent zdejší university a je s ní v přátelském vztahu.

 

V úterý 26. jsme odjeli vybrat místo pro školku v lokalitě Zulzaga. Potvrdili nám, že existuje cesta podél říčky z jedné školky do druhé, což je pro nás klíčové, abychom se vyhnuly Darchanu a zkrátili tak cestu. Vytyčili jsme body školky GPS. Odpoledne probíhalo jednání na universitě za účasti paní Oyuntuyi (berou to jako tým – somon Šaryngol, družstvo, Darchan provincie a universita, což je dobře) a probírala se smlouva bod po bodu. V nejbližších dnech pošlou doplňky… Přihlásili se k zaplacení všeho potřebného. Nedaleko (asi 400 m lesem) mají svůj letní camp pro studenty (pár dřevěných chatek), kde mají elektriku a poblíž je údajně i vrt s pitnou vodou. obojí prý nebude problém přivést do školky. Voda na zálivky se bude řešit z říčky.

Jinak jsou tu obrovský problémy s vízy.

Tož zatím,

Richard

 

Seznam zkratek:

ČLA – Česká lesnická akademie

ČRA – Česká rozvojová agentura

DPZ – dálkový průzkum země

FAO – Organizace OSN pro výživu a zemědělství

GIS – geografický informační systém

GIZ – Rozvojová agentura NSR

LHP – lesní hospodářské plány

MZe – Ministerstvo zemědělství

MŽP – Ministerstvo životního prostředí

NIL – Národní inventarizace lesů

OPRL – Oblastní plány rozvoje lesů

TUH – Trvale udržitelné hospodaření

ÚHÚL – Ústav pro hospodářskou úpravu lesů

UNECE – Evropská kancelář OSN