V Mongolsku probíhá národní program na výsadbu jedné miliardy stromů

23. 5. 2022 -

V současné době probíhá v Mongolsku program na výsadbu jedné miliardy stromů. Aktivně se tak zapojuje do boje proti klimatické změně a odlesňování. 

 

V souvislosti s rychle rostoucím rozšiřováním pouště Gobi a rostoucí hrozbou klimatické krize zahájilo Mongolsko loňským rokem program, jehož cílem je vysadit do roku 2030 miliardu stromů. Prezident Uchná Churelsuch uvedl, že každý rok země vynaloží nejméně 1 % HDP na boj proti klimatické změně a odlesňování. Kampaň je součástí snahy Mongolska snížit dopad celosvětové změny klimatu a přispívat tak k dosažení cílů udržitelného rozvoje OSN.

Podle údajů Ministerstva životního prostředí a cestovního ruchu Mongolska je téměř 77 % mongolského území zasaženo desertifikací, přičemž lesy zaujímají pouze 7,9 % celkové rozlohy země. Jižní oblast Ömnögovi je jedna z nejvíce ohrožených provincií.

Program sestává ze tří fází: přípravná fáze proběhne v letech 2021–24, výkonná fáze je plánována na roky 2024–26 a udržitelná realizační fáze bude provedena v letech 2027–30. Na konci března letošního roku mongolská vláda založila fond na podporu této kampaně. Účelem fondu je vytvořit strukturu a systém pro zajištění udržitelného financování zalesňování, výsadby stromů a dalších environmentálních aktivit. Členské organizace Mongolské asociace bankéřů by měly do fondu každoročně věnovat nejméně 2 miliardy mongolských tugriků.

Nyamjav Urtnasan, ministr pro životní prostředí a cestovní ruch, uvedl, že za podmínek úspěšnosti programu je odhadováno snížení rozlohy silně degradované půdy až o 120 mil. hektarů, zvýšení lesnatosti o 9 % a snížení emisí skleníkových plynů až o 600 000 tun.

Vláda vyzývá každou domácnost, aby vysadila alespoň devět stromů, a každou organizaci, aby vysadila alespoň 90 stromů. V souvislosti s bojem proti odlesňování je od roku 2010 v Mongolsku druhá sobota v květnu a v říjnu vyhlášena za národní dny výsadby stromů.

Národní program pro výsadbu miliardy stromů, zdroj: buddhistdoor.net